De restauratoren Martie & Peter

Door een computercrash en serverfalen zijn helaas veel foto’s van onze ivoor restauraties verloren gegaan.

Wij streven ernaar om zo spoedig mogelijk de nieuwe ivoor restauraties in woord en beeld toe te kunnen voegen.

 

Anderhalve ton in beslag genomen ivoor verpulverd

Door: redactie
9/04/14 – 13u19  Bron: Belga© belga.

Voor het Paleis der Koloniën in Tervuren is iets meer dan anderhalve ton illegaal ivoor verpulverd. De “ivory crush” moet een sterk signaal zijn tegen de stroperij van olifanten en de ivoorsmokkel. De vernietiging gebeurde onder meer in aanwezigheid van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx en de burgemeester van Tervuren, Jan Spooren.

© belga.
Niet de volledige voorraad in beslag genomen ivoor wordt vernietigd, een deel moet bewaard blijven in afwachting van een vonnis van justitie. Een ander deel is bestemd voor musea en de opleiding van douaniers.

“Door deze daad van vernietiging willen we een boodschap van hoop en solidariteit verspreiden”, legde Onkelinx uit. Jaarlijks worden tussen 25.000 en 50.000 olifanten gestroopt, zo maakte Azzedine Downes, voorzitter van het IFAW (International Fund for Animal Welfare) bekend.

Het ivoor is door de douanediensten vooral in beslag genomen op de luchthaven van Zaventem, over een periode van ongeveer 25 jaar, en is voornamelijk afkomstig uit Afrikaanse landen, met Congo op kop. Dat ivoor was vooral bestemd voor de Aziatische markt, zei Miet Van Looy, directeur van de CITES-dienst bij de FOD Leefmilieu. Het CITES-verdrag regelt de handel in bedreigde dier- en plantensoorten en ging in België in 1984 van kracht.

Van Looy kondigde nog aan dat met het verpulverde ivoor kunstwerken gemaakt zullen worden, die op symbolische plaatsen tentoongesteld zullen worden, om het Belgische standpunt tegen het stropen van olifanten te illustreren. Niet de volledige voorraad in beslag genomen ivoor wordt vernietigd, een deel moet bewaard blijven in afwachting van een vonnis van justitie. Een ander deel is bestemd voor musea en de opleiding van douaniers.